fbpx
 

Πόσα παίρνει ένας βουλευτής;

posa pairnei enas vouleutis

Πόσα παίρνει ένας βουλευτής;

Η συμμετοχή στον πολιτικό στίβο στη θέση του βουλευτή αποτελεί ένα αρκετά απαιτητικό εγχείρημα, που απαιτεί χρόνο κι αφοσίωση. Το αξίωμα αυτό συνήθως συνοδεύεται από έναν αξιόλογο μισθό. Πόσα παίρνει ένας βουλευτής τελικά;

Το ζήτημα του μισθολογικού ποσού που λαμβάνει ο εκάστοτε βουλευτής βρίσκεται μόνιμα στο επίκεντρο των συζητήσεων, εγείροντας αντιδράσεις. Πόσα παίρνει ένας βουλευτής, ή, πιο σωστά, ποιο είναι το ποσό της αποζημίωσης που λαμβάνει, και τι προνόμια συνοδεύουν το συγκεκριμένο αξίωμα;

Το μηνιαίο ποσό που λαμβάνει ο εκάστοτε βουλευτής δεν εκλαμβάνεται ως μισθός, αλλά ως αποζημίωση. Κατά συνέπεια, δεν πραγματοποιούνται σε αυτό αποκοπές για κοινωνικές ασφαλίσεις.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 6.696€, και διαμορφώνεται ως εξής. Πιο συγκεκριμένα, το βασικό ποσό που λαμβάνει ως μισθό διαμορφώνεται στα 3.700€, το επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών στα 1.025€, το επίδομα παραστάσεως προσθέτει στο βασικό μισθό άλλα 1.708€, ενώ το τιμαριθμικό επίδομα ανέρχεται στα 261€.

Ωστόσο, από το μηνιαίο μισθό ενός βουλευτή αφαιρείται ένα τμήμα του ποσού, το οποίο αγγίζει τις 2.882€. Οι παράγοντες που συντελούν σε αυτή την μείωση είναι ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος ανέρχεται στα 856€, η εισφορά για σύνταξη χηρείας στα 200€, το σχέδιο σύνταξης αξιωματούχων μειώνει το μισθό ενός βουλευτή κατά 455€, η μείωση απολαβών εξαιτίας οικονομικών μέτρων παρακρατά από το μηνιαίο εισόδημα ενός βουλευτή 692€ και η εισφορά ΓεΣΥ 177€. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μισθός ενός βουλευτή διαμορφώνεται σύμφωνα με το κόμμα στο οποίο ανήκει.

Διαβάστε επίσης Με πόσους ψήφους γίνεσαι βουλευτής;

Αυτό συνεπάγεται πως ένα τμήμα του ποσού της αποζημίωσης ενός βουλευτή προορίζεται ώστε να κατατεθεί στο αντίστοιχο κόμμα, το οποίο διαφέρει ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκει ο εκάστοτε βουλευτής. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές της ΝΔ  καταθέτουν έκαστος 770€ μηνιαίως, του ΣΥΡΙΖΑ 2.150€, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει από κάθε βουλευτή 867 ευρώ, ενώ ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το ΚΚΕ, το οποίο λαμβάνει ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης κάθε βουλευτή και του επιστρέφει 800 με 900€ μηνιαίως. Πόσα παίρνει ένας βουλευτής τελικά, με βάση τις προαναφερθείσες συνθήκες;

Όπως ορίζεται με βάση τις απολαβές αλλά και τις παρακρατήσεις, το μηνιαίο ποσό που λαμβάνει ως αποζημίωση ο κάθε βουλευτής ανέρχεται στις 4.174€. Το χρηματικό ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί αν προστεθεί το επίδομα οδοιπορικών, το οποίο αυξάνει το μηνιαίο μισθό ενός βουλευτή κατά 580€ τον μήνα. Το συγκεκριμένο επίδομα δεν εντάσσεται στην κατάσταση μισθοδοσίας που ορίζει το Γενικό Λογιστήριο, αλλά κατατίθεται ξεχωριστά μέσω του λογιστηρίου της Βουλής.

Συνεπώς, το τελικό ποσό μπορεί να φτάσει και τα 4.754€, αλλά εξαρτάται και από τις εισφορές που καλείται να πληρώσει ο κάθε βουλευτής.